Celestia - Τεύχος 01

Τιμή batsioulas.gr:  8.96EUR
Τιμή καταλόγου:  9.95EUR
Αρχή » Κατάλογος » Περιοδικά » Celestia - Τεύχος 01 
Προστέθηκε στις 13/11/2008.
Στοιχεία έκδοσης:
Εκδότης:  Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας
Issn:  1791-6925Σελίδες:  160
Ημ/νία Έκδοσης:  Νοέμβριος/2008Μέγεθος:  21x28
Περιγραφή:

Γεννηθήτω Celestia!

Κάθε είδους γέννηση είναι μία καθοριστική και ευφρόσυνη ανανέωση πολιτισμού- όσο γιγαντώδης ή μικρή κι αν είναι, κι από όποιους γονείς, συνιστά ένα γεγονός που μετατρέπει προσωρινά την Ιστορία σε αμήχανο θεατή, καθηλώνει το αέναο γίγνεσθαι σε μια σπάνια και θεαματική, σχεδόν φωτογραφική, ακινησία. Ακόμη κι όταν στερείται βιολογικής δομής και μάζας, ερείδεται αποφασιστικά και ενδοτικά στο ανθρώπινο πάθος- μάλλον ανήκει σε αυτό, παρά σε οτιδήποτε άλλο. Κάθε γέννηση αιχμαλωτίζει τη διάρκεια, προσανατολίζει τον κόσμο σε μια νέα κατεύθυνση, οξύνει την αναμένουσα διάνοια, διευρύνει την πνευματική πράξη, εντείνει τον πόθο για επινόηση και τελειότητα καθώς χαροποιεί. Κάθε γέννηση είναι κίνηση και έκταση- άφθονη, άφθαρτη και ρέουσα Ζωή που ανήκει σε όλους όσους επιθυμούν να τη μοιραστούν και να αντλήσουν από την πανίσχυρη αισιοδοξία της.

Το περιοδικό μας έχει τρεις κύριες θεματικές περιοχές: τη Φιλοσοφία, την Εκπαίδευση και την Τέχνη. Εκτός από φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό βήμα, είναι συνεύρεση διεπιστημονική και φιλοξενεί άρθρα, που εμπεριέχονται σε ανάλογες διαστάσεις, και από τις άλλες επιστήμες. Ωστόσο, δεν αποτελεί συμπίλημα επιστημών, ούτε συγκλίνουσα. Αντίθετα, επιχειρεί να συστεγάσει, δίχως να ομογενοποιήσει· να εμπνεύσει, δίχως να απωλέσει το εσωτερικό μέτρο πειθαρχίας· να ηγηθεί, δίχως να καταστρατηγήσει. Το ελεύθερο πνεύμα της Celestia είναι το ανθρώπινο πνεύμα της, γι’ αυτό και η Celestia είναι ανθρωποκεντρική και στοχαστική, και όχι εμμονοκρατικά επιστημονική. Ταυτόχρονα, η Celestia είναι η Μούσα των Αστεριών. Δεν στοχεύει στο ανθρώπινο παρά μόνο για να το διατρήσει με φωτεινό τρόπο, να το ξεπεράσει, ώστε να καταπλεύσει με οδυσσειακή θέληση στο ουράνιο.

Συνηθίζεται στα καινούρια περιοδικά να γίνεται λόγος για ένα ταξίδι που ξεκινάει αλλά η Celestia δεν είναι ταξίδι. Βρίσκεται ήδη εκεί όπου εμφωλεύει το παρόν και δεν εγκλωβίζεται στον πυθμένα του μέλλοντος. Θεραπεύει την Επιστήμη με ευθυδικία, υποθάλπει την επιθυμία και ευνοεί την αισθητική απόλαυση- υπηρετώντας την αλήθεια και την αρετή τοποθετεί επωαστικά, με ευμέθοδο τρόπο, το ερώτημα, και δεν σπεύδει να προφασιστεί, με θορυβώδη αυτοπεποίθηση, την απάντηση.

Στο πρώτο ετούτο τεύχος, η διάθεσή μας είναι να συζητήσουμε το ζήτημα της Μοίρας και της ελεύθερης βούλησης, ανάμεσα σε άλλα πολλά ανεξερεύνητα και ακατάληκτα θέματα. Γιατί όμως πρωτοσημαδεύουμε το περιοδικό με μια τέτοια αγωνία; Γιατί σας συναντάμε σε έναν στενό χώρο, γεμάτο εξαιρετικούς δαιδαλώδεις μαιάνδρους, αντί σε μια μεγάλη ευρύχωρη πλατεία; Συμφωνήσαμε ότι θα δημιουργήσουμε ερωτήματα και δεν θα προστρέξουμε στην ακράδαντη και απροσπέλαστη αυθεντία των απαντήσεων. Εκεί στο προσωπικό σας εντός δωμάτιο, εκεί όπου η Φύση και η Ύπαρξη συν-ανασαίνουν ανήμπορες να κατανοήσει πλήρως η μία την άλλη, εκεί υπάρχει χώρος να φυτρώσει και να καλλιεργηθεί η πρώτη μας προβληματική: υπάρχει Μοίρα ή το ανθρώπινο είναι και ελεύθερο; Υπάρχει ειμαρμένη πορεία του κόσμου ή εκείνο που βούλομαι δύναται να είναι απαράβατο μέτρο και ανενδεής γνώμων των αιωνίων ή/και τωρινών πραγμάτων;

Η Celestia είναι ανοικτή στην επικοινωνία και μάλιστα την επιδιώκει. Δεν περικλείεται πυρηνικά στο βάθος της σκέψης της αλλά εταστικά επιθυμεί να συμπαρασύρει σε αυτό το παρόν λεκτικής ενέργειας και νοητικής δράσης, καταλύοντας τις φραγμένες οδούς, διαρρηγνύοντας πεπαλαιωμένους και ακατοίκητους πλέον πνευματικούς χώρους και διατηρώντας πέραν αμφιβολίας μόνο ένα: την αναβατική οδό της διαλεκτικής, έως το τέλος της πραγματικότητας.

Σας καλωσορίζουμε στο περιοδικό σας.

Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Εκδότης του περιοδικού Celestia
 

 

Πελάτες που αγόρασαν αυτόν τον τίτλο αγόρασαν επίσης και τα
Εισαγωγή Κριτικής:
Όνομα:
Επίθετο:
e-mail*:
Αξιολόγηση: Δεν μου αρέσει Μου αρέσει
Το e-mail σας δεν θα εμφανίζεται στις σελίδες μας και ζητείται για λόγους ασφαλείας.
Οι εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας δεν θα χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα χωρίς την άδειά σας.
Για περισσότερα δείτε εδώ:  Προσωπικά δεδομένα