Προβόπουλος Ηλίας

 Ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος γεννήθηκε το 1958 στη Λαμία, μεγάλωσε στη Μεγάλη Κάψη Τυμφρηστού και πήγε Γυμνάσιο στο κοντινό χωριό Άγιος Γεώργιος.

Το 1980 έρχεται στην Αθήνα και ύστερα από φοίτηση στο «Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας» αρχίζει να εργάζεται ως συντάκτης ύλης στον ημερήσιο τύπο. Ξεκίνησε από την οικονομική εφημερίδα «Κέρδος», συνέχισε με την «Αυγή», τη «Βραδυνή της Κυριακής» και το 1987 προσλαμβάνεται στην «Ελευθεροτυπία» όπου εργάστηκε στη σύνταξη ύλης μέχρι το καλοκαίρι του 2000.
Από τότε και στο εξής συνεργάζεται με διάφορα έντυπα με θέματα που αφορούν κυρίως την ελληνική περιφέρεια, τη ζωή και τις ασχολίες των ανθρώπων και το πραγματικό φυσικό περιβάλλον.
Κύριο έργο του, το οποίο ξεκίνησε το 1992 μέσα από τις σελίδες της «Ελευθεροτυπίας» και συνεχίζει μέχρι σήμερα είναι οι «Μικρές Πατρίδες», ένα αρχείο με ειδήσεις, πληροφορίες, κείμενα, συνεντεύξεις και φωτογραφίες από διάφορα χωριά της Ελλάδας. Προς το παρών υλικό από τις «Μικρές Πατρίδες» εμφανίζεται στο mikrespatrides.blogspot.com καθώς και στο άλμπουμ «ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» που εμφανίζεται στο FACEBOOK.
Από το έργο των «Μικρών Πατρίδων» ξεχωρίζει η έκδοση «Ορεινή Πατρίδα – Στην Πίνδο, τον Άσπρο» που εξέδωσε το 2007 η Διευρυμένη Κοινότητα Νεράιδας Τρικάλων και αποτελεί για τον συγγραφέα έργο ζωής και κατάθεση ψυχής για την Ελλάδα που έφυγε και αυτή, που συνεχώς απομακρύνεται από κοντά μας.

Συνέχεια της «‘Ορεινής Πατρίδας» και πρώτο στη σειρά ΒΙΟΤΟΠΙΕΣ των «Μικρών Πατρίδων» είναι το βιβλίο «Κέντημα στην πέτρα ήταν η ζωή του» που αναφέρεται στο βίο και το έργο του Μιχάλη Ρούσσου που στόλισε την Έξω Μεριά της Αμοργού με μοναδικά έργα κεντημένα πάνω στις πέτρες και αποτελεί ένα ύμνο στη δύναμη αυτού του ανθρώπου.

Συγγραφέας
Κέντημα στην πέτρα ήταν η ζωή του