Σίδερης Θωμάς

Ο Θωμάς Σίδερης γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ειδικεύτηκε στα ΜΜΕ και αυτή την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό του στη Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία. Εργάζεται ως μόνιμος υπάλληλος στο υπουργείο Εσωτερικών.
Δημοσιεύει άρθρα και έρευνες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman. Επίσης, άρθρα του δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική πύλη alfavita.gr. Είναι δημιουργός του site treno.gr. Έχει κάνει εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία και ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και τώρα στον NOVA SPORT FM και στην ERT OPEN.
Έχει μεταφράσει και διασκευάσει έργα για το θέατρο:
«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» - τρεις σεζόν στο θέατρο «ΆΛΦΑ» και μία σεζόν στο θέατρο «Μπροντγουέι».
«Φόνος μετά μουσικής», σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και παραγωγή Ζωής Λάσκαρη.
«Εξ’ επαφής», σε παραγωγή «Μικρού Θεάτρου».
Τη θεατρική περίοδο 2014-2015 ανέβηκε σε θεατρική σκηνή της Αθήνας το έργο του «Το τελευταίο σπίρτο», βασισμένο στο μυθιστόρημά του «Κανέλα από Σμύρνη».
Έχει κάνει την έρευνα, το σενάριο και την αφήγηση στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «ΣΚΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ», με τον Ακύλα Καραζήση, παραγωγής 2014, που θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους τους επόμενους μήνες.
Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων από τη «Σύγχρονη Εποχή» και το «Δελφίνι» και επιστημονικές μελέτες και δημοσιογραφικές έρευνες από τον «Κλειδάριθμο», τις εκδόσεις Γκιούρδας και την Broken Hill – Πασχαλίδης.
Το βιβλίο του «Το απουσιολόγιο του χρόνου» είχε εγκριθεί από την ΕΡΤ να γίνει τηλεοπτική σειρά έξι επεισοδίων.
Το τελευταίο βιβλίο του είναι δίγλωσσο, ελληνικά και τουρκικά, τιτλοφορείται «Οι δικοί μας ξένοι» και περιέχει ιστορίες Ελλήνων και Τούρκων προσφύγων της Ανταλλαγής.
Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το μυθιστόρημα Please look after mom MOM και τη βιογραφία της Alice Herz Sommer, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Broken Hill.
Το «Κανέλα από Σμύρνη» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου και της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και Μεταφραστών.

Συγγραφέας
Κανέλα από τη Σμύρνη