Ραχούτης Κώστας

Ο Κώστας Ραχούτης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1952 στις Πλαταιές από πατέρα μυλωνά και μάνα τσελιγκοπούλα. Σπούδασε γραφιστική και αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, ενώ παράλληλα πήρε μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Νίκο Στεργιόπουλο. Έλαβε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κατασκευών με το ψευδώνυμο Θ. Ελισαίος. Την τριετία 1975-1978 ασχολήθηκε με το θέατρο κατασκευάζοντας σκηνικά, ενώ είχε και την επιμέλεια των φωτισμών.

Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία. Είναι παντρεμένος με την Μαίρη Κομνηνού, «που είχε την υπομονή και την επιμονή και με συμμάζεψε κυριολεκτικά με την τεράστια αξία που έχει σαν άνθρωπος». Έχει δύο παιδιά τον Δημήτρη και την Ανδήλη.

«Τα αρβανίτικα τα έθαψα πολύ βαθειά στο ξερό αργιλώδες χώμα της λήθης, όταν πιτσιρίκι έφυγα από το χωριό μου πηγαίνοντας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Στη συνέχεια έπειτα από πολλά χρόνια επέστρεψα και αποφασισμένος πια πήρα την μεγάλη αξίνα, μια αξίνα με ένα στραβό πουρναρίσιο στειλιάρι που μου άφησε σαν κληρονομιά ο πατέρας μου λέγοντας μου: “Όταν μπορείς να σηκώσεις τούτο το ξινάρι, τότε να πας να σκάψεις”.
Έσκαψα βαθιά και έφερα στην επιφάνεια ότι ήταν θαμμένο και σας το προσφέρω με αγάπη».

Συγγραφέας
Τα Αρβανίτικα Επώνυμα των Ελλήνων